Home > Sommer & høst > AttraksjonerAttraksjoner

Hardangervidda

Fjellbygda Haukeli / Vågslid ligger ved foten av Hardangervidda, Europas største høgfjellsplatå og Norges største nasjonalpark. Den Norske Turistforening har et stort nett av hytter og merkede stier. Et populært utgangspunkt fra Haukeliseter Fjellstue. Her har du mange muligheter når det gjelder fotturer, fiske og fantastiske toppturer.

Museum og utstillinger

I Haukeli og omegn finner du et rikt utvalg av utstillinger og museer.

Røldal Stavkirke

Røldal Stavkirke er en av landets eldste stavkirker fra 1200 tallet. Kirken er kjent for sitt vakre interiør og som pilgrimsmål i gammel tid. Røldal Stavkirke var i middelalderen den nest mest besøkte pilgrimsmålet i norge etter Nidarosdomen. Spesiellt kjent er krusifikset som etter sagnet hadde helbredende kraft på Santhansnatta.

Myllargutvegen

Han kom som liten gutt til gården Kjos i Åmotsdal som juring. Av Jon Kjos lærte han mye om felespill og når bygdfolket møttest på Dansarsteinen var den unge Myllarguten spelemann.

Les mer her

Seinare vart han gift med Ingeber Rikardsdotter Haugen frå Edland og budde då på ein stad som heitte Rispehaugen. Han kjøpte Øygarden for pengar han tente på konsertane han hadde saman med Ole Bull.

Etter ei tid måtte han gå frå denne garden og flutte så til husmannsplassen Kosi i Arabygdi der han døydde. Det er det me no kallar Myllarheimen.

Dei er båe gravlagde ved Rauland kyrkje.

Telemarkstunet i Rauland

Ved Raulandsakademiet ligger Telemarkstunet, som er kopier av lokale, tradisjonelle laftebygg. Om sommeren er det håndverksutstilling på Låven, vedfyrt steinovnsbakeri i Eldhuset med salg av ferske bakervarer, sommerkafè i Årestoga med servering av tradisjonsmat og åpne håndverkerverksteder i de andre bygningene på tunet.

Mjonøy Kultursenter

Her finn du steinomnbakeri, eldhus, kunstutstilling, handverk og gardsmatutsal.

Her får du kjensle av å koma til støylen i gamledagar. Elva Klevastøylåi renn rett forbi og byssar deg i søvn. Garden har 13 gamle og unike tømmerhus til leige - nokre med høg standard, smakfullt innreidd og med gode romslege senger.

Opningstidar

Eldhuset/ Resepsjon er ope frå kl. 09:00 til kl. 18:00

Hytter kan tingast etter kl. 1800 og då på telefon: 97574084, 92217862

Fjellvegen i Telemark - Hardangervidda Nasjonalparkrute

Hardangervidda Nasjonalparkrute viser deg den spennende reisen mellom øst og vest — den opplevelsesrike veien til fjordene.

En reise på sjarmerende småveier gjennom Telemark, i hjertet av Norge og i randsonen av Hardangervidda.
En reise full av opplevelser og inntrykk, med enestående natur rett utenfor bildøren.
En reise tilbake i tid, til røttene i norsk folkekultur og industriens fremvekst i Norge.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen er noe av det vakreste Telemark kan by på. Ved hjelp av 18 slusetrinn fordelt på åtte sluseanlegg, blir båten løftet 72 meter på den 105 km lange ferden fra den vakre telemarkskysten ved Skien, og like inn til foten av Hardangervidda ved Dalen.

Kanalen stod ferdig i 1892 etter at 500 menn hadde arbeidet iherdig i 5 år. Man tar kanalbåten den ene veien og følger buss tilbake.This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.